top of page

Şahış firmalarında (şahıs işletmelerinde) kapanış işlemleri limited şirketler ve anonim şirketlerin (sermaye şirketleri) kapanış işlemlerinden çok daha kolay ve masrafsız yapılmaktadır. Çünkü sermaye şirketlerinde kapanış işlemlerini yapabilmeniz için öncelikle tasfiye sürecine girmeniz gerekmektedir.

Şahıs firmaları veya diğer adıyla şahıs işletmelerinde kapanış işlemleri için ilk kural işin fiilen terk edilmesi gerekmektedir. Fiilen terk edilmemiş işyerinde kapanış işlemi yapılamaz.

Fiilen terk edilen işyerlerinde kapanış 30 gün içerisinde vergi dairesine bildirilen İŞE BAŞLAMA – BIRAKMA bildirimiyle yapılır. Yani işi ve işyerini terk ettikten sonra 30 gün içerisinde dilekçe vererek işyerini kapattığınızı bildirmeniz gerekmektedir.

Eğer alım satım işi yapıyorsanız firma kapanış tarihinde herhangi bir stok bırakmamanız gerekmektedir. Aynı şekilde firmanın defterinde kayıtlı bulunan demirbaşların da defterden kaydının silinmesi gerekmektedir. Kayıtların silinebilmesi için fatura kesilmesi gerekmektedir.

Peki demirbaşlar çok eski veya demirbaşları satamıyoruz, bu durumda demirbaşın defter kaydından çıkarılması nasıl olacaktır? Böyle bir durum mevcut ise defter kayıtlarından çıkarabilmek için firma sahibi demirbaşlarını kendisine fatura etmelidir.

Kapanış esnasında bir diğer önemli husus ise eğer yazar kasa kullanıyorsanız kapanış tarihinde yazar kasanın da kapanışının yapılması gerekmektedir. Yani kapanış tarihiniz yazar kasanın kapanışının yapıldığı tarih olmalıdır.

Yazar kasa kapanışı ise yetkili servise götürerek hurdaya ayırma veya hafızasının sökülmesi şeklinde yapılmaktadır.

Eski Nesil Yazarkasaların kapanış işlemleri yasa gereği tekrar kullanılamaz(satılamaz) hale getirilerek Teknik Elektronik tarafından yapılmaktadır. Yazarkasa kapatılması sonucu vergi dairesine iletilmesi gereken evraklar tarafımızca hazırlanmaktadır. Ürünün mali hafızası kapanış işlemi sonrasında 5 yıl boyunca saklanmalıdır.

Yeni Nesil Yazarkasalar ve Yazarkasa POS cihazlarının kapanış ve devir işlemleri de Teknik Elektronik bünyesinde yaptırabilirsiniz. Ancak bu cihazlar eski nesil cihazların aksine devir yapılabilmektedir. Devir - Bir firmanın yeni nesil ödeme kaydedici cihazını başka bir firmaya devretmesi - işlemi tarafımızca yapılmakta ve kullanıcıya Yeni nesil ödeme kaydedici cihazını satma fırsatını vermektedir. Ürünü satacağınız firmayı kendiniz bulabilir ya da Teknik Elektroniğe satabilirsiniz.

Sonuç olarak; kapanış tarihinden itibaren 30 gün içinde kullandığınız yazar kasaya ait ÖKC levhasının ve kullandığınız fatura ciltlerinin tamamının vergi dairesine teslim edilerek, kullanılmayan boş kalmış fatura nüshalarının vergi dairesi tarafından imha edilmesini sağlamaktır.

Her ne kadar kapanış için dilekçe vermiş olsanız da vergi dairesi kapanış işlemini ancak yoklama memurunun işyerini son kez ziyaret edip kapanışın gerçekleştiğini bildirir yoklamasıyla işlem tamamlanmış olacaktır.

22.971 görüntüleme0 yorum
bottom of page